oudpandIt-Beaken is sinds jaren een boegbeeld op het gebied van mode in de watersportplaats Grou. Twee broers, Marten & Frans Douma, zijn vanuit Nijbeets begonnen met de verkoop van textiel. In de 2e wereldoorlog werd vanuit deze plaats en bij boeren in de wijde omtrek tot in Noord-Holland zaken gedaan. Na de oorlog werd het voor Marten Douma, zijn vrouw en kinderen mogelijk om in Grou een textielwinkel over te nemen van familie Werkhoven. Vanaf 1945 is familie Douma onder de firmanaam “It-Beaken” een bepalende factor in Grou, in het hart van Fryslan. Een baken, in het fries It-Beaken, is op het water een teken welke koers te varen; symbolisch dus voor een bedrijf dat van oudsher toonaangevend is op het gebied van mode en textiel.
Rond 1968 is de jongste zoon, Jogchum Douma, als opvolger in het familiebedrijf komen werken, dit na enige jaren ervaring in Amsterdam en Almelo te hebben opgedaan. In die tijd kon men bij It-Beaken terecht voor stoffen, garen, naaimachines, breiwol , dames & herenconfectie, foundation, kinder & werkkleding en de eerste zeilkleding.

photoPand05Omstreeks 1974 werd het pand tegenover It-Beaken op de hoek van de Raadhuistraat en de Hoofdstraat te koop aangeboden. Om concurrentie tegen te gaan en groeimogelijkheden te creëren is men begonnen met een 2e pand. Vanuit deze winkel werden jeans, campingartikelen en (water)sport artikelen en kleding verkocht.

Door het plotselinge overlijden van Marten Douma in 1976 is het bedrijf voortgezet door Jogchum Douma, zijn vrouw en mevrouw Douma senior. In de jaren zeventig en tachtig zijn er vele verbouwingen geweest, die hebben geresulteerd in twee ruime winkelpanden met samen een verkoopvloeroppervlakte van 1100 m².
Sander, de broer van Jogchum, heeft vanuit zijn architectenkantoor klaar gestaan voor de vele plannen en verbouwingen. Het assortiment is in de loop van de jaren zich meer gaan toespitsen op het gebied van kleding, Daarnaast is vanuit de sportwinkel een markt betreedden op het gebied van textielprint.

Om extra service vanuit de modewinkel te verhogen is in 2000 een stomerij depot aan het assortiment toegevoegd. Edelstomerij Miedema verzorgt de uitvoering. Verder is sinds oktober 2001 vanuit de sportwinkel een depot borduurstudio en een depot schoenmaker opgericht.

Op 22 maart 2002 is Jogchum Douma geheel onverwachts overleden. Marten Douma en zuster Nynke Douma zetten zich dagelijks in om het voortbestaan van It-Beaken te continueren. Een nieuwe generatie, de derde in de familie Douma, is opgestaan om It-Beaken een mooie toekomst te geven. Inmiddels is de vierde generatie al in zicht, dus wie weet in de toekomst!
Marten Douma

Contact

We horen graag van u. Stuur een bericht via dit formulier en nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.